vvsi.hu

VVSI - logó fehérre

VVSI

RÓLUNK

A gyerekek próbáljanak ki minél több sportot, a lényeg az, hogy az evezést véletlenül sem szabad kihagyniuk!

A VVSI 50 éves múltra visszatekintő, hazánk vizes sportjainak meghatározó utánpótlásnevelő egyesülete volt, mára a springeri hagyatékból az evezés maradt az egyetlen VVSI néven versenyző szakosztály. Azt is kevesen tudják, hogy az evezés az olimpiák negyedik legnépesebb sportja, és akár tengeren túli egyetemeken is lehet evezős ösztöndíjjal egyetemre járni.

A VVSI evezős szakosztálya folyamatosan toboroz, okos alternatíváját kínálva a nagyüzemi utánpótlássportnak. Elhivatott edzőinknek,  a mosolyogva, boldogan sportoló gyermekek képzése az első szempont valamint az, ha egészségesen lép be hozzánk egy gyermek, akkor evezős pályafutása végeztével mind fizikailag, mind mentálisan egészséges állapotban adjuk vissza szüleinek és a nagybetűs életnek.

Velencei-tó sport evezés VVSI

pro rowing

A hozzánk evezni járó mosolygós, boldog gyermekek eredményesek is.

2023. február 11-én az országos evezős fizikai felmérőn a legeredményesebb egyesület a VVSI lett!

Ebbe a jókedvű és sikeres csapatba várjuk a 10 évnél idősebb lányokat, fiúkat, meg mindenkit, a szüleiket is, hiszen remek felnőtt szabadidős túraevezős szakág jött létre. Azoknak is javasoljuk evezős szakosztályunkat, akik más sportokban már próbára tették növésben levő ízületeiket, gerincoszlopukat, fejletlen törzsizmaikat és alul maradtak, vagy pedig még nem próbálták ki az evezést, ami ugye kerülendő! A „vashiányos” fiatal fiúknak is jó lehetőség, hogy serdülő korcsoporttól emelgethetik majd a vasakat is, továbbá az ülő életmódból egy ülő sport által könnyebben lehet kitörni. Ehhez a kitöréshez a legjobb megoldás, ha felcsap valaki evezősnek!

A VVSI evezősei szívükön viselik szeretett tavunk állapotát. Ezért részt vesznek rendszeres szemétszedő akcióinkban földön és vízen egyaránt.

Az evezős szakosztályt az Evezős Utánpótlásért Alapítvány működteti, fennmaradása érdekében arra kérünk mindenkit, hogy adója 1%-át ajánlja az Alapítványnak.

Adószám: 18943959-1-07

Szeretettel várjuk az érdeklődőket, adjon 1% esélyt a Velencei-tavi evezőssport megmentésére!

Elérhetőségeink:

vvsi.hu

vvsirowing@gmail.com

#prorowing

evezz velünk!

Ha még nem választottál sportágat magadnak vagy gyermeked számára, akkor szeretném bemutatni az evezést szülői szemmel, hogy megismerhess egy kiváló sportot, amely sajnos kevésbé ismert vízi sport, mint a kajak-kenu.

„Nincs még egy olyan sport, mint az evezés, amely olyan fizikai és erkölcsi tulajdonságokat kínál a fiatalságnak, mint az erő, állóképesség, kezdeményező készség és egészség!”

Pierre de Coubertin idézete – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik alapító tagja – röviden és tömören mindent elmond az evezésről. Egy kicsit részletesebben és még egyszer kihangsúlyozva nem szakmai szemmel, az alábbiakat mondhatom el erről a sportról: az evezősök a menetiránynak háttal ülnek, guruló üléseken és a hajó oldalához rögzített villa szerkezetnek támaszkodó lapátokkal eveznek. Az evezés lehet váltott és párevezés. Ezt a sportot egyénileg és csapatban is lehet végezni. A leggyorsabb ember hajtotta vízi eszköz: az evezőshajó.

Az evezés során a test minden izma dolgozik. Amint a tanuló elsajátítja a helyes technikát, az evezés óriási hatással lesz a fizikumra. Elősegíti az egészséges testfelépítést. Túlnyomórészt aerob mozgás, így zsírégető hatása magas. Segít a fogyásban, még sincs olyan megterhelő hatással az ízületekre, mint például a futás.
A koronavírus járta időkben, ami úgy tűnik egy darabig még életünk részét képezi, fontos megemlítenem, hogy az evezés fokozza a szív és légzőrendszer működését. Fejleszti a tüdő képességét, hogy a vérbe juttassa az oxigént, ami így könnyebben jut el a szívbe és a test többi részébe. Míg két évvel ezelőtt a családban apuka irányításával zajlottak a „Tó körök”, napjainkban már a 13 éves fiamat elég nehéz követni és tempót tartani vele egy-egy tekerés alkalmával. Sokkal jobb fizikuma lett, mint bárkinek a családban.

Az evezés lehet hobbi, kikapcsolódás, versenysport a gyerek számára. A mai túlhajszolt, túlzsúfolt és teljesítményorientált világunkban, ahol az eredmények sokat számítanak fontos leírnom, hogy az evezés különleges a többi sporthoz képest, mivel minden főbb izomcsoportot megmozgat! Evezés közben a mozgásban részt vesznek a lábak, a hát és a karok is. Továbbá az evezés minimálisan terheli az ízületeket. Egy jól megválasztott mozgásformával, kevés szabadidőnkben így is a legjobbat hozhatjuk ki magunkból!

Stressz oldó hatása van, ami a szabad levegőnek, a vízen történő ritmikus mozgásnak köszönhető. Bár én magam csak sárkányhajóban eveztem egyetlen egyszer, mégis páratlan élmény és maradandó emlék, amikor a tó közepén húzol, felszabadulsz, minden nyomasztó gondolat helyett a madarak csicsergése és a természet hangjai hallatszanak a fejedben. Persze csurom vizes is lehetsz és jól el is fáradhatsz a végére, de egy felemelő, jó élménnyel leszel gazdagabb.

A Velencei-tó remek lehetőséget ad a sport gyakorlására. Tavasztól őszig a vízé a főszerep, de a hidegebb időben sem áll meg az élet. A futás, erősítő edzések, az evezőgép veszi át a nagyobb szerepet. Az ergométeren (evezőpad) erősödik a derék, a hát, a combhajlító izom, a vádli, a farizmok és a bicepsz. Az elfoglalt felnőttek figyelmébe ajánlva (vagy akik előnyben részesítik inkább az edzőtermeket) az ergométer több izmot mozgat meg, mint a legtöbb kardiovaszkuláris edző gép (lépcsőző, sífutó, spinning, futópad), valamint alacsony ízületi terhelés mellett kényelmesen el lehet érni különböző edzettségi szinteket.

Az evezés egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett fontos megemlítenem a szülőkre gyakorolt jótékony hatását is. A VVSI-nél heti öt alkalommal járhatnak a fiatalok evezős edzésre, kinek mi fér bele a mindennapjaiba. Ezáltal a gyereknek heti öt alkalommal lehetősége nyílik arra, hogy a telefon nyomkodása helyett az iskola végeztével egy aktív kikapcsolódásban vegyen részt. Nálunk a családban kiemelt jelentőséget kapott az evezés, hiszen ezáltal a kiskamaszkorban lévő fiam egy önbizalommal teli, kezelhető, célokat elérni akaró, egyénileg és csapatban is működni tudó gyerekké vált. Mikor megkérdeztem tőle, hogy miért szereti az evezést, ezt válaszolta: „Jók az edzők, jó a csapat, szeretem a sportot és jó is vagyok benne.”
A fenti kijelentés akár nagyképűen is hangozhatna, de számomra az önbizalom erősödést és tulajdonképpen a tényeket jelentette. Valóban egy jó csapat, jó edzőkkel és kiváló sporttal!
A heti öt alkalom soknak tűnhet, ha figyelembe vesszük a tanulást is. De mégis azt kell mondjam, hogy nézőpont kérdése, mert az ide járó sportolók szívesen mennek edzésre, nem kell küldeni őket. Akár minden nap! Téli és tavaszi szünetben is ott ácsorognak a VVSI előtt és várják az edzést, és azt, hogy találkozzanak.
Visszatérve a tanulásra, a sportolók között számos olyan diák van, aki kitűnő tanulmányi eredményekkel büszkélkedhet, mindamellett, hogy az Egyesületbe jár rendszeresen. Több nyelvvizsgával rendelkezik és jó egyetemre/főiskolára nyert felvételt. Mivel ez a sport a jellemet is erősíti, az ember képesnek érzi magát arra, amit el szeretne érni és ez érvényes a tanulásra is. Feltéve, ha tudja az irányt. Azt hiszem a fiamnak összességében ez az életforma sokkal többet adott (így a kamaszkorban), mint amit én anyaként adhattam volna. Több tapasztalattal vértezte föl, mint az én pusztán anyai szövegelésem az életről és a tanulásról.

Az evezés egy idő után nem csak sportot jelent. Az evezés egy életforma, amit szavakkal leírni nem lehet. Az Evezős Utánpótlásért Alapítvány keretein belül kipróbálhatod, megnézheted, beiratozhatsz és lassan részese lehetsz ennek a csodálatos életformának, amit fantasztikus edzők koordinálnak és segítik hozzá a gyermekeinket a testi és lelki egészséghez!

A kezdetek

Springer Ferenc – a tómentő

Springer Ferenc nevét először Tóth Istvántól, Gárdony polgármesterétől hallottam. Akkor merült fel, amikor a város kiemelt projektjéről, a Napsugár Part milliárdos fejlesztéséről 2008-ban hírt adtunk. A polgármester ekkor mesélt nekem arról, hogy volt annak idején egy VIB, amely neve összefonódik Springer Ferencével – utoljára ő hozott a Velencei-tónak milliárdokat fejlesztésre, és amit ma látunk, az még az ő munkájának eredménye. Persze, ma már eljárt ezek felett az idő, sem nem szépek, sem nem modernek az akkor épült szállodák, szabadstrandok – de jószerivel még mindig ezeket használjuk. Ekkor még nem is sejtettem, hogy ha megkapargatom egy kicsit ezt a témát, milyen kincsek kerülnek a felszínre.